Hoe bereid ik mijn huis voor op de winter?

Met de winter voor de deur zijn mensen altijd op zoek naar de juiste manier om hun woning te beschermen tegen vocht, kou en warmteverlies. Belangrijk daarbij is voor- of achterdeur, evenals de tussendeur. Wil je er zeker van zijn dat je niet zit te koukleumen in je woonkamer of keuken? Begin dan op tijd met het controleren en ‘winterproof’ maken van je deuren. Benieuwd hoe je dat het beste kunt doen? Skantrae geeft je hieronder enkele tips en advies!

Controleer de randen van je deur

Ook de randen van je deur zijn een makkelijke bron waar tocht langs kan stromen. Uiteraard zijn er allerlei tochtstrips te koop die je om de kozijnen van je deuren kunt plaatsen. Toch zijn dit vaak maar tijdelijke oplossing en de werking is niet altijd even goed. Zeker als je een deur hebt die ingekort is. Ook al bestaat de kier maar uit enkele millimeters, dit kan al funest zijn voor de temperatuur binnen.  Wil je een deur die tocht en koude luchtstromen echt tegenhoudt? Dan kun je speciale tochtvaldorpels onder je deuren installeren. Dit is een richel onder je deur met daarin een ‘richel’, deze richel valt in de dorpel en sluit zo de onderkant van de deur goed af. Deze tochtvaldorpels kunnen onder zowel binnen- als buitendeuren worden geplaatst, evenals stompe en opdekdeuren.

De brievenbus: een bron van tocht

Hoewel we bij een deur altijd de kieren en randen controleren op tocht, vormt de brievenbus in je voordeur nog altijd een tochtige bron van kou. Vergeet daarom de brievenbus niet af te dekken. Nog beter is het om een speciale brievenplaat en tochtborstel te monteren. De brievenplaat zit aan de buitenkant van de deur, de tochtborstel wordt in het midden van de brievenbussleuf of aan de binnenzijde van de deur gemonteerd. Hierdoor zorg je ervoor dat er een dubbele beveiliging tegen tocht ontstaat.

Kies voor een isolerende deur

Wil je liever geen omkijken hebben naar het winterklaar maken van de buitendeuren in huis? Skantrae levert ook de speciale lijn Skantrae Nova voordeuren. Met deze isolerende buitendeur kies je voor een deur met een hoge isolerende waarde. De Nova isolerende buitendeur bestaat uit een hardhouten vlak oppervlakte op basis van een FSC®-plaat. In deze plaat zijn twee aluminium tussenlagen van 0,3 mm gemonteerd. De U-waarde (isolerend vermogen) geeft aan hoeveel energie er per m2 en per Kelvin temperatuurverschil wordt getransporteerd. Hierbij geldt: hoe lager de U-waarde, des te minder het warmteverlies. Bij een deurdikte van 40 mm is de U-waarde van onze Nova isolerende buitendeur 1,25 en bij een deurdikte van 54 mm is dit 0,95. Eventueel kan je ook voor de Nova isolerende buitendeur met glas kiezen. Dit glas is, uiteraard, isolerend en houdt kou buiten en warmte binnen.