Hoe kies ik een buitendeur?

Met het kopen van een nieuwe buitendeur ben je er nog niet. Stijlvolle en functionele accessoires maken jouw buitendeur pas echt compleet. Daarvoor kun je kiezen uit diverse mogelijkheden. Denk aan deurbeslag, een briefplaat & tochtborstel en een tochtvaldorpel. Met behulp van het onderstaande stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet.

  1. Meerpuntssluitingen en veiligheidsscharnieren
  2. Deurbeslag
  3. Briefplaten en tochtborstels
  4. Tochtvaldorpels
  5. Hang- en sluitwerkpakketten

1. Meerpuntssluitingen en veiligheidsscharnieren

De veiligheid van buitendeurbeslag en hang- en sluitwerk is zeer belangrijk. Wellicht wel het belangrijkste argument bij uw keuze voor veiligheidsbeslag. U wilt het inbrekers natuurlijk zo moeilijk mogelijk maken om uw ‘thuis’ binnen te dringen. De Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) voert testen uit op de inbraakwerendheid van hang- en sluitwerk. Wanneer een product aan de norm voldoet krijgt het een classificatie in sterren en een SKG certificaat. Vervolgens worden deze producten opgenomen in de productenlijst van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). De meerpuntssluitingen en AXA veiligheidsscharnieren met dievenpen van Skantrae zijn eclassificeerd met drie sterren, de hoogste classificatie voor inbraakwerendheid.

De meerpuntssluiting van Skantrae is een driepuntssluiting. Dit betekent dat het slot - met een draai aan de sleutel (sleutelbediend) of kruk (krukbediend) - met drie haakschoten in het kozijn valt. En zo is uw deur op drie plekken beveiligd. Een sleutelbediende meerpuntssluiting wordt veelal toegepast bij een voordeur en de krukbediende meerpuntssluiting bij een achterdeur. Wij leveren ook meerpuntssluitingen die geschikt zijn voor deuren met een hoogte vanaf 231,5 centimeter.

Het gebruik van veilige scharnieren is minstens zo belangrijk als een goed slot. Skantrae heeft hiervoor AXA veiligheidsscharnieren met een dievenpen beschikbaar. Hiermee voorkomt u dat uw deur aan de scharnierzijde kan worden opengewrikt.

DE KLUS

Veiligheidsscharnieren moeten worden ingekroosd in jouw deur en kozijn. Deze krozingen moeten daarna worden gegrond en afgewerkt. Indien je een nieuwe deur bij Skantrae koopt, kunnen wij jouw deur voorzien van deze krozingen. Uiteraard zetten wij deze dan ook opnieuw voor je in de grondverf. Om de meerpuntssluiting te kunnen installeren, moet je een frezing maken in jouw voordeur. Deze frezing dient opnieuw te worden gegrond, zodat de kwaliteit van jouw deur ook na verloop van tijd mooi blijft. De tekeningen voor de frezing zijn bij ons beschikbaar. Als je een nieuwe deur met een meerpuntssluiting bij ons koopt, kunnen wij de frezing en het opnieuw gronden voor je uit handen nemen. Dit bespaart je veel werk en tijd!

buitendeur kiezen

2. Deurbeslag

Het assortiment buitendeurbeslag van Skantrae is zeer gevarieerd. Je kunt verschillende combinaties maken en kiezen uit diverse materialen en finishes. Om jouw beslissing eenvoudiger te maken onderscheiden wij drie combinaties: veiligheidsbeslag op schild (kruk-kruk), veiligheidsbeslag op schild (knop-kruk) en veiligheidscilinder met losse buitendeurknop en losse binnendeurkruk.

1 en 2: Veiligheidsbeslag op schild

Veiligheidsbeslag op schild is een combinatie van een schild aan de buitenzijde van jouw deur met daarop een knop of een kruk en een schild aan de binnenzijde van de deur met daarop een kruk. Voor voordeuren wordt veelal aan de buitenzijde een vaste, niet draaibare knop gekozen, op achterdeuren wordt op het buitenschild meestal een deurkruk toegepast.

Kerntrekbeveiliging op veiligheidsbeslag op schild

Een veelgebruikte methode van inbrekers is de ‘kerntrekmethode’. Hierbij maakt een inbreker een deur open door de cilinder uit het slot te trekken. Door te kiezen voor veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging voorkom je deze veelvoorkomende methode van inbreken. Een metalen bescherming zorgt ervoor dat de cilinder niet uit het slot getrokken kan worden. Het aluminium veiligheidsbeslag op schild van Skantrae is voorzien van deze kerntrekbeveiliging.

Aluminium veiligheidsbeslag

Vervangen van jouw bestaande veiligheidsschilden

Als je jouw bestaande veiligheidsschild wilt vervangen, let dan op de pc maat. Dit is de afmeting tussen het hart van het krukgat en het hart van de cilinder. Skantrae heeft veiligheidsschilden met een pc maat van 72 millimeter. Andere veel voorkomende pc maten zijn 55 en 92 millimeter.

 

3. Veiligheidscilinder met losse buitendeurknop en losse binnendeurkruk

Dit is een combinatie van een veiligheidscilinder met een losse, vaste knop aan de buitenzijde van jouw voordeur met aan de binnenzijde een draaibare kruk of knop. Een veiligheidscilinder met een losse knop wordt alleen toegepast bij een voordeur.

Wil je aan de binnenzijde van de deur een kruk?

Kijk dan eens bij ons uitgebreide aanbod aan binnendeurkrukken en kies de kruk die past bij jouw interieurstijl. Een knop aan de binnenzijde van de voordeur is van toepassing wanneer jouw voordeur een groot naar binnendraaiend raam met rooster heeft. Denk aan de modellen SKE752 en SKE736. Op deze deuren past namelijk aan de binnenzijde geen deurkruk.

Cilinder met losse knop

Kerntrekbeveiliging op veiligheidscilinder

Ook voor een veiligheidscilinder geldt dat kerntrekbeveiliging van belang is. Hierboven lees je over de veelvoorkomende ‘kerntrekmethode’ van inbrekers. Aluminium en RVS veiligheidscilinders zijn voorzien van een dergelijke kerntrekbeveiliging.

kerntrekbeveiliging

DE KLUS

Veiligheidsbeslag wordt gemonteerd met behulp van patentbouten. Dit maakt de constructie een stuk veiliger. Hiervoor moeten diverse patentgaten worden voorgeboord. Verder is er ook een frezing in jouw deur noodzakelijk voor het cilindergat en het krukgat. Om jouw deur na verloop van tijd mooi te houden, dienen al deze boringen en frezingen opnieuw gegrond en afgewerkt te worden. Als je een nieuwe buitendeur met deurbeslag bij Skantrae aanschaft, kunnen wij deze boringen en frezingen plus het opnieuw gronden voor je verzorgen. Dit scheelt je een hoop kostbare tijd!

de klus

3. Briefplaten en tochtborstels

Maak jouw voordeur compleet met een briefplaat en tochtborstel. Een tochtborstel aan de binnenzijde van jouw voordeur voorkomt tocht en vormt een isolatie tegen geluid van buitenaf. Wij bieden zowel een vierkant als een ovaalvormig model in diverse finishes. Zo past deze altijd bij de keuze van jouw deurbeslag. Als je een Skantrae voordeur koopt, let dan wel op het model van de deur: voor enkele buitendeuren zijn een briefplaat en tochtborstel niet geschikt.

briefplaat

Weather control system

De geveerde aluminium briefplaten van Skantrae zijn voorzien van het ‘Weather Control System’. Dit systeem zorgt ervoor dat de briefplaten zowel water- als windwerend zijn; voor een extra prettig comfort. Daarnaast is het binnenwerk bovendien geluiddempend en brandvertragend.

weather control system

DE KLUS

Voor het monteren van een briefplaat en tochtborstel moet je een vierkante frezing maken in jouw buitendeur: de briefsleuf. Daarnaast worden alle Skantrae briefplatengemonteerd met patentbouten, hiervoor zijn twee patentgatboringen vereist. Om jouw voordeur mooi te houden moeten deze frezingen en boringen opnieuw worden gegrond en afgewerkt. Wanneer je een nieuwe Skantrae deur hebt aangeschaft met een briefplaat kunnen wij de frezing, de boringen en het opnieuw gronden voor je uitvoeren. Zo is de klus snel geklaard!

4. Tochtvaldorpels

Een tochtvaldorpel voorkomt dat tocht onder de buitendeur doorkomt en de warmte naar buiten ontsnapt. Een tochvaldorpel sluit automatisch alle kieren af zodra je de deur sluit. Bij het openmaken van de buitendeur trekt de valdorpel zich terug in de buitendeur, zodat hij niet over de vloer heen schuift.

DE KLUS

Een tochtvaldorpel is bij Skantrae te krijgen in vijf verschillende lengtematen die gelijk zijn aan de meest voorkomende breedtematen van Skantrae buitendeuren. Mocht jouw deur echter afwijken, dan kunt je de tochtvaldorpel eenvoudig zelf inkorten.

Om een tochtvaldorpel te monteren moet er een sleuf worden gefreesd in de onderkant van jouw deur. De afmetingen voor deze sleuf kun je bij ons opvragen. Indien je een nieuwe buitendeur met een tochtvaldorpel bij Skantrae aanschaft, dan kunnen wij deze frezing en het opnieuw gronden voor je uitvoeren.

tochtvaldorpel

5. Hang- en sluitwerkpakketten

Zoals je leest, komt er best veel kijken bij het uitzoeken van de juiste hardware voor jouw buitendeur. Ook bij de montage komen een reeks bewerkingen en voorbereidingen aan bod. Als je een nieuwe buitendeur bij Skantrae aanschaft, kunnen wij dit echter een stuk makkelijker voor je maken met onze hang- en sluitwerkpakketten. Een hang- en sluitwerkpakket bestaat uit:

  • een meerpuntssluiting naar keuze
  • vier veiligheidsscharnieren
  • een beslagset naar keuze
Veiligheidspakketten

 

Bovendien worden bij de aanschaf van hang- en sluitwerkpakketten alle frezingen en boringen (exclusief scharnierinkrozingen) uitgevoerd en opnieuw gegrond. Dit scheelt je niet alleen veel tijd, ook aanzienlijke kosten!

Terug

Andere vragen in deze categorie

Waarom kiezen voor een 60 minuten brandwerende deur?

Deuren

Hoe kies ik een buitendeur?

Deuren

Hebben Skantrae deuren slotgat- en paumelleboringen?

Deuren