Hoe meet ik mijn stompe deur?  

Het opmeten van een deur is niet ingewikkeld. Vooral als je een stompe deur gaat vervangen kun je vrij snel de maten van de oude deur opmeten. Maar heb je een nieuw kozijn waar nog een deur in geplaatst moet worden, dan moet je de maten van je kozijn opmeten. Hoe dan ook, voor beide manieren zullen we uitleggen hoe je het beste een stompe deur kunt opmeten. 

Stap 1: Meet je oude deur op of meet de sponningmaat van het kozijn

Oude deur opmeten

Bij het vervangen van een binnendeur kun je gebruik maken je oude stompe deur. Meet de breedte en de hoogte van de deur op. Controleer daarbij of de de deur op meerdere punten even hoog en even breed is. De breedtes en hoogtes zouden gelijk moeten zijn. Mocht dit niet zo zijn, dan is het goed om er snel achter te komen. Laat in dit geval de deur voor wat het is en begin met het opmeten van de sponningmaten van het kozijn. 

Sponningmaat kozijn meten

Je kunt de hoogte en breedte van je nieuwe stompe deur opmeten via de sponningmaat van het kozijn. De sponningsmaat is de ruimte tussen het kozijn waar de deur in valt. In de afbeelding hieronder zie je een illustratie van de sponningsmaat bij een stompe deur (in de breedte). Vervolgens kun je de hoogte tot aan het kozijn meten.  

Tip: het is verstandig om meerdere punten in je kozijn op te meten zoals te zien is in de afbeelding rechts. Hierdoor kun je rekening houden met een eventueel scheef kozijn. 

Stap 2: Hoogte en breedte bepalen van je nieuwe deur

Breedte bepalen

Als je de sponningmaat in beeld hebt, bijvoorbeeld 93,5 cm breed en 212,3 cm hoog, dan kun je de breedte van de deur die je nodig hebt bepalen. De breedte van de deur bepaal je door 0,5 centimeter van de sponningmaat af te halen. Dit doen we om speling te houden tussen het kozijn en de deur. De zijkanten van de deur moeten allebei ongeveer 2,5 mm speling hebben.  

Hoogte bepalen 

De hoogte van de deur bepaal je door de speling, van ongeveer 2,5 mm, boven de deur van de sponningmaat af te halen en aan de onderkant ongeveer 0,5 cm over te houden. De ruimte die je onder je deur overhoudt bepaal je zelf. Als je een tochtvaldorpel of dorpelprofiel hebt, kijk dan goed hoeveel ruimte deze afdichten en stem de ruimte onder je deur hier op af.  

Rekenvoorbeeld 

Breedte: 93,5 cm  - Hoogte: 212,3 cm  

93,5 cm - 0,25 cm (speling links) - 0,25 cm (speling rechts) = 93 cm.  

212,3 cm - 0,25 cm (speling boven) - 0,5 cm (ruimte onder) = 211,55 cm  

De deur die je nodig hebt is dan 93 cm breed en 211,5 cm hoog.  

Wat te doen bij een scheef kozijn?

Mocht je erachter komen dat je kozijn scheef is, zoals in de afbeelding hiernaast. In dat geval is het belangrijk om te kijken naar de inkortbaarheid van de deur. Ga bij een scheef kozijn altijd uit van het meest brede of hoge punt. Je kunt de deur op de minder brede of hoge punten inkorten om toch goed te passen in het kozijn. 

Stap 3: Kies een nieuwe deur van Skantrae

Heb je de juiste maten? Dan is het tijd om een nieuwe deur uit te kiezen. Skantrae heeft een ruim aanbod aan stompe deuren. Bekijk je stijl, kies een deur en kijk waar het dichtsbijzijnde verkooppunt is. Veel plezier met je nieuwe deur!